03. Weekend in Beit Sahour!

Inmiddels heb ik mijn eerste weekeinde in Beit Sahour erop zitten. Dat was goed voor vele belevenissen!

Om te beginnen: het weekend is hier in tweeën geknipt. Vrijdag is vrij voor de moslims, zondag voor de christenen. Op vrijdag ben ik van Beit Sahour naar het checkpoint van Bethlehem gewandeld, om vanaf daar de bus naar Jeruzalem te nemen.

Met de benenwagen van Beit Sahour naar Bethlehem

Van Beit Sahour naar Bethlehem is het hooguit zes, zeven kilometer wandelen. Dat valt dus reuze mee. Maar wanneer het 35 graden is, wordt zo’n wandeling een heel ander verhaal! Ik kreeg het eenvoudigweg NIET voor elkaar om linea recta naar Bethlehem te lopen. De eerste pitstop maakte ik bij een soort open schuurtje, waar een paar stoelen stonden. Ik liep de ruimte binnen en plofte neder op de eerste de beste stoel die ik zag. Vervolgens pakte ik mijn waterfles. Dat moest stiekem gebeuren. Daar zit een reden achter.

Deze maand is het ramadan voor moslims. Dat betekent dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang geen kruimeltje voedsel krijgen – én geen druppel vocht. Dat is nogal wat met deze hitte; te meer als je bedenkt dat veel vrouwen ook gehoofddoekt zijn en een lange overjas over hun kleren dragen. De YMCA adviseerde ons om niet in het openbaar te eten of te drinken; het is immers niet zo fijn voor de moslims om dat aan te moeten zien.

Ik was dus heel blij dat ik enige privacy had in dat schuurtje; mijn lijf snakte naar water. Binnen vijf minuten kwam er echter een gehoofddoekte vrouw aanlopen. Mijn fles verdween dus weer direct in de tas. De vrouw kwam bij mij zitten. Ze bleek de eigenaar van dit gebouwtje te zijn; het was een huis in aanbouw.  Ondanks dat ze zelf vastte, bood ze mij toch koffie en thee aan! Supergastvrij vond ik dat. Om beleefdheidsredenen sloeg ik haar aanbod af. Maar ik vond het erg aardig van haar!

Verder begon ze meteen een praatje te maken. De Palestijnen zijn erg open, en geïnteresseerd in hun medemens. Wanneer er een onbekende in de buurt is beschouwen ze die als hun gast; iemand voor wie ze willen zorgen. Vanuit die mentaliteit begon die vrouw dus ook, overigens in prima Engels, met mij te socializen. Ze nam echt de tijd voor mij. Op een gegeven moment wees ze naar haar overburen. Ze vertelde dat dat christenen waren. “Maar het zijn goede mensen! Het is geen enkel probleem dat ze een andere religie hebben. We weten dat van elkaar, en respecteren de verschillen. Onze kinderen spelen met elkaar.”

Zo kan het dus ook! Na enige tijd ging ik met een blij gemoed weer voort op weg naar Bethlehem. Een half uur later kwam mijn volgende energiecrash. Ik besloot dat het tijd was voor een glaasje melk. Ik had een pak meegenomen, maar had geen schaar of mesje bij me. Ik vroeg dus bij een naburige kapsalon of ik misschien een schaar kon lenen. Tot mijn verrassing bleek de kapper geen schaar te hebben. Wel had hij – naast tondeuses – een scheermesje. Daarmee wilde hij gerust mijn pak melk openmaken – mits ik daar dan even bleef zitten! Zo kon het gebeuren dat ik mijn melk dronk, gezeten op een bank in een Midden-Oosterse kapsalon. De klanten kwamen overigens druipend van het zweet, dus ook met vochtig haar,  binnenzeilen. Daar had de kapper gelukkig een oplossing voor: even heet droogfohnen en klaar is kees!

Na mijn bezoek aan de kapper liep ik in één ruk naar het checkpoint. Het blijft bevreemdend om zo’n checkpoint te doorkruisen. Maar daar zal ik een andere keer wel verder over uitweiden.

Jeruzalem

Na het checkpoint kon ik voor vier shekels, dat is ongeveer 75 eurocent, met de (mini-)bus van Bethlehem naar Jeruzalem. En dat voor een reis van tien kilometer! In Jeruzalem heb ik mijn collectie rokken-tot-m’n-enkels uitgebreid met twee nieuwe exemplaren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat met lichte tegenzin deed; die rokken zijn bepaald niet comfortabel. Zeker niet als je gewoonlijk vanaf mei met blote benen in Nederland rondloopt! Maar ja, het maakt een wereld van verschil voor de wijze waarop je bejegend wordt. Het moet dus maar…

Ook ben ik naar de synagoge geweest! Helaas was ik veel te laat; er bleek uitgerekend deze week een uur tijdsverschil te bestaan tussen Israël en Palestina (want ondanks de woestijnachtige temperaturen is Palestina al overgestapt op de wintertijd; Israël volgt volgende week). Maar volgende week ga ik het weer proberen!

Zaterdagavond: mijn eerste Palestijnse feestje!

Afgelopen zaterdag was één van mijn collega’s jarig, en dat moest worden gevierd! Onder de sterrenhemel en de olijfbomen werd een stereotoren geïnstalleerd, en daarna ging de volumeknop flink open. Dat was zo gaaf! Verleidelijke en swingende Arabische dansmuziek weerklonk in de avondlucht. Hoe iedereen begon te dansen! Dat was werkelijk een lust voor het oog. Het is ongelooflijk hoe sierlijk en sensueel die Arabieren (meisjes én jongens!) zich bewegen. Het was super om daar getuige van te mogen zijn! Ook hoorde ik een bijzonder verhaal van een Palestijnse studente van 23 jaar. Kijk daarvoor op mijn volgende pagina…

Advertenties

Responses

 1. Dag Sytske,
  Leuk om het eea van je te lezen! Je zult van de ene in de andere verbazing vallen denk ik.
  Ik kom 5 tm 17 okt die kant op, misschien even lunchen daar? Je hebt mn email toch?
  Succes!
  Hilde (ICCO)

 2. Lieve Sytske,

  Het is zo geweldig om je verhalen te lezen en zo verleidelijk om er zelf ook heen te gaan! Misschien lopen we binnenkort samen van Beit Sahoer naar Bethlehem. InshAllah 😉
  Ciao bella!

 3. Hoi Sytske,
  Mooie verhalen hoor, je schrijft boeiend maar ook erg grappig: die lange rokken…hahaha.

  Ik hoop dat je een wereldtijd hebt daar en dat alle goede indrukken hele mooie herinnering worden die je voor de rest van je leven met je meedraagt. Een boost Midden-Oosten!

  Groetjes!!
  Sanne Spruijt (EUG/Keiland, je weet wel)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: