over Sytske

Sytske van Bruggen (Groningen, 1979) is na haar afstuderen als psycholoog enige tijd werkzaam geweest in de hulpverlening. Daarna werkte ze tweeëneenhalf jaar als journalist bij weekblad Elsevier.  Op een gegeven moment begon het te kriebelen. Dat resulteerde erin dat ze in september 2008 haar koffers pakte om voor langere tijd naar de Palestijnse gebieden te gaan. Via TogetThere, een programma van het Nederlandse ICCO en Kerk in Actie, is ze als vrijwilliger aan de slag gegaan bij twee projecten die bedoeld zijn voor Palestijnen op de Westoever. Deze zijn opgezet door de YMCA en het Arab Educational Institute.

Over de YMCA

Drie dagen per week gaat Sytske aan de slag bij de YMCA in Beit Sahour, een klein dorpje onder de rook van Bethlehem. Net als elders organiseerde de YMCA oorspronkelijk vakantie- en sportaccommodaties voor jongeren in Beit Sahour. Maar na de eerste Palestijnse opstand (1987 – 1990) waarbij veel Palestijnen getroffen werden door het politieke geweld wijzigde de YMCA haar koers.  Sindsdien vangt de YMCA Palestijnen op die door wat voor reden dan ook gehandicapt zijn. De slachtoffers, die dikwijls ook last hebben van een posttraumatisch stress-syndroom (PTSS), krijgen psychotherapie om hun ervaringen te verwerken én hun lichamelijke beperkingen te aanvaarden.  Ook de familie wordt hierbij betrokken.  Onder het motto ‘Hoop geven aan de hopelozen’ helpt de YMCA tevens om hun toekomstperspectieven te verbeteren, bijvoorbeeld door hen te steunen bij het volgen van een beroepsopleiding.

Voor hun website schrijft Sytske over hun werk, en interviewt ze tevens cliënten die door de YMCA geholpen zijn.


Over het Arab Educational Institute

Voor de rest van de week is Sytske te vinden bij het Arab Educational Institute (AEI) in Bethlehem. Dit is mede opgericht door Toine van Teeffelen, antropoloog aan de UvA en woonachtig te Bethlehem. Het AEI richt zich primair op Palestijnse christenen, maar moslims zijn ook welkom. Het loslaten van het gebruik van geweld om de Palestijnse zaak te verdedigen is een speerpunt van het AEI. Dit wil het AEI verwezenlijken door trainingen te geven op het gebied van geweldloze communicatie met de medemens en ‘sumud’, veerkracht en doorzettingsvermogen.

Sytske begeleidt onder andere sociale ondersteuningsgroepen voor Palestijnse vrouwen. Ook tekent ze verhalen van de vrouwen van Bethlehem op voor de website van het AEI.

Advertenties

Responses

 1. Ha Sytske!

  Wat leuk om zo je belevenissen te kunnen volgen! Je hebt al een heel avontuur achter de rug met de reis en waarschijnlijk gaan er nog vele avonturen volgen!

  Ik wens je heel vele succes en plezier en ben benieuwd hoe het je daar zal vergaan.

  Lieve groet,
  Annelies

 2. Hey Sytske,

  En wij maar denken ” we moeten nog eens langs in Utrecht 😉 ” . Ondertussen hier in Leuven vreselijk veel gebeurd, teveel om hier zo even te vertellen.
  Hoe lang ga je daar blijven? Of weet je dat nog niet?

  groetjes,
  Andres

 3. Hoi Sytske, via de EUG kreeg ik je link door. Ik wist helemaal niet dat je met deze plannen bezig was, dus het was verrassend je weblog te lezen. Maar heel interessant en ik vind het zeker leuk te volgen waar je je mee bezig houdt. Een goede tijd gewenst!
  Groetjes
  Ytje
  (van tussen stilte en stoofpot e.d.)

 4. Hee Sytske,

  Mooi om over al je belevenissen in Israstina te mogen lezen! Als ik ’t allemaal zo lees, vermaak je je daar prima, ben je voorlopig nog niet terug in ons kouwe kikkerlandje en moet ik me in de trein naar Palermo a/d Amstel in mijn eentje vermaken (wat overigens uitstekend lukt, soms dankzij, soms ondanks onze onvolprezen nationale spoorwegen).

  Groetjes,
  Twan.

 5. sytske,
  Ik werd door de algemeen secretaris van de YMCA gewezen op je weblog. Wat een mooie en indrukwekkende verhalen.
  Wist je dat YMCA Nederland betrokken is bij de olijfboomcampagn van de JAI van YMCA/YWCA?. Volgende week komt er een groep van 8 mensen uit Nederland om te helpen met de olijvenoogst in Palestina.
  Heb je mensen al gehoord over de aanstaande olijfpluk? Ben je zelf van plan om mee te gaan helpen?
  Harrie

 6. Hoi Sytske,

  Via Kerk in Actie ben ik op jouw weblog terecht gekomen. Wat een rijkdom om met zoveel verschillende culturen in aanraking te komen! Wij (PKN Middenmeer) hebben afgelopen najaar besloten het AEI te steunen. Naast financiele steun zouden we ook van “mens tot mens” meer betrokken willen zijn bij het werk van AEI. (E-mailen, chatten enz, gesprekken tussen jongeren enz. ). Kun jij ons verder helpen? (ik weet niet of de weblog de goede manier is om dit te vragen, heb hier nog niet veel ervaring mee). Hoop iets van je te horen, groetjes
  Annelies

 7. Beste Sytske,

  Je weblog is erg indrukwekkend. Ik heb niet alles kunnen lezen, maar sommige stukken wel.
  Ik dacht ik die die avond geen serieuze mensen zou tegen komen, maar zag jou zo ijverig schrijven waarbij ik dacht zo die is speciaal tussen al die andere. Wel leuk om zo je te leren.

  Hoop je misschien ooit weer te zien daar op die plek.

  Groetjes,

  Mohammed

 8. Mag ik van je het mail adres van Tony Campmans! Bij je info stond geen mailadres, dus vandaar via je website! Vast dank, groetjes, Agnes


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: