09. Joods nieuwjaarsdiner

Na al mijn Palestijnse ervaringen vind ik het fijn om ook iets te kunnen vertellen over belevenissen aan de joodse zijde der natie. Afgelopen vrijdag was ik, na voor dag en dauw naar het checkpoint te zijn gekomen, naar de synagoge gegaan om een uurtje te ‘lernen’. Dat is Jiddisch voor ‘leren’, en betekent dat je met een groepje mensen een fragment uit de Tora onder de loep neemt en grondig fileert. Sowieso vind ik dat inhoudelijk interessant. Maar ik vind het ook belangrijk om in contact te komen met de joodse medemens. Dat is een standpunt dat niet iedereen hier met mij deelt; sommige activisten houden bewust afstand van de joden. Ik vind dat zonde. Want volgens mij zijn er echt wel joden die het ook absoluut niet eens zijn met de politiek ten aanzien van Palestijnen. En het jodendom is zo’n prachtige godsdienst! Ik vind het razend interessant om me te verdiepen in de vele wijsheden die het jodendom biedt – én zoek aanknopingspunten die een (voor joden) ander licht kunnen werpen op de Palestijnse situatie.

Joden die Arabisch spreken

Hoezeer ik vrijdagochtend ook van de kaart was – het was fijn om me met een man of zes in de Tora te verdiepen. De bijeenkomst werd geleid door een jonge Schotse jood, die buitengewoon goed onderlegd én humoristisch was. Dat was echt een waardevol gebeuren. Na afloop van die bijeenkomst raakte ik aan de praat met een joodse vrouw, Tammy, afkomstig uit de VS maar opgegroeid in Jeruzalem. Ze gaf me meteen haar visitekaartje. Ik antwoordde per ongeluk “Sjoekran”, Arabisch voor ‘Dank je wel’. Ik: “Eh, well, I mean, thank you!” Tammy reageerde echter heel ontspannen. Ze vroeg of ik soms Arabisch sprak – en vertelde vervolgens dat ze die taal zelf ook beheerste. Ze was als maatschappelijk werkster actief met Palestijnen. Superinteressant! Vervolgens vertelde ze dat het aanstaande maandag Rosh Hashana, joods nieuwjaar was. Om kwart over zes zou er een viering zijn in de synagoge. Daarna was ik welkom om bij haar thuis het nieuwjaarsdiner te gebruiken.

Nou, SUPERleuk natuurlijk! Maandag toog ik vol goede moed richting synagoge. Helaas begreep ik geen syllabe van de viering. Vanwege Rosh Hashana was er een speciale liturgie – zonder Engelse vertaling. Maar het was niettemin interessant om te kijken wat er gebeurde. En de viering werd zoals altijd afgesloten met een canon uit Taizé, dus dat zat wel goed;-).

Rosh Hashana-diner

Na afloop van de viering begaf ik me naar het huis van Tammy. Het bleek al een drukte van belang te zijn. Haar puberzoon was er, haar ex-man en, hoewel eveneens gescheiden, allebei haar ouders. Verder was er nog een handjevol vrienden, een paar Franse vrijwilligers en die Schotse jood. Iedereen had overheerlijke schotels meegenomen. Maar alvorens aan te vallen zong iedereen eerst uit volle borst een paar mooie religieuze liederen. Dat was bijzonder om mee te maken; ik voelde me bevoorrecht dat ik daar getuige van mocht zijn.

Er heerste een warme en genoeglijke sfeer. Ik raakte direct aan de praat met de vader van de gastvrouw. Hij was emeritus-hoogleraar psychologie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en had tot vorig jaar ook zijn eigen praktijk als behandelaar. Hij had prachtige verhalen te vertellen over psychologie, het jodendom, zijn leven. Het was fijn om me in zijn gezelschap te koesteren. Op een gegeven moment besloot ik hem te vragen van wat voor taart zijn dochter hield; ik vertelde dat ik me enigszins bezwaard voelde omdat ik geen spijzen had meegenomen. Toen keek hij me van opzij aan en legde zijn hand op de mijne. Hij zei:”You brought yourself”. Dat vond ik echt ontroerend. Die man was zó lief!

Tammy’s vader stelde op een gegeven moment voor om samen naar het Yad Vashem-museum te gaan. Dat gaat binnenkort gebeuren.

Ik verkeerde in een bijzonder gezelschap. Er was een bejaarde emeritus-hoogleraar Arabisch, die vol vuur Tammy’s zoon hielp met zijn Arabische huiswerk. Hij zat namelijk op een gemengde middelbare school voor joden en Palestijnen, kreeg les van joodse en Palestijnse docenten, en leerde dus ook Arabisch. Dat dat bestond! Dat dat kon! Dat vond ik helemaal super. En iedereen reageerde enthousiast toen ik vertelde dat ik op de Westoever woonde en actief was voor de YMCA. Nou, dat heb ik ook wel anders meegemaakt.

Het werd een heerlijke avond. We hadden prachtige gesprekken over het jodendom, maar ik heb me ook slapgelachen om die typisch joodse humor. Het was wonderlijk hoezeer ik me tussen die mensen thuisvoelde. Het was al tegen elven lokale tijd toen ik besloot er vandoor te gaan. Ik was intens tevreden na die fijne avond. En ik had ook echt een feestelijk soort nieuwjaarsgevoel.

Checkpointpolitiek

Gelukkig was het checkpoint bij Bethlehem nog open toen ik daar aankwam. Dat was geen vanzelfsprekendheid. In principe worden alle checkpoints tijdens joodse feestdagen namelijk gesloten. Met Rosh Hashana gebeurt dat zelfs twee dagen. De Palestijnen hebben in die dagen het nakijken. De Ramadan eindigde ook op maandagavond; op dinsdag (gisteren dus) en vandaag is het suikerfeest. Maar de Palestijnen kunnen geen familiebezoeken afleggen op de Westoever, want ze kunnen de checkpoints die – óók op de Westoever zelf, dus binnen de Palestijnse gebieden zijn geïnstalleerd – niet passeren.

Zo kom je werkelijk op ieder moment in aanraking met de keerzijde van de Israëlische maatschappij; zelfs na een prachtige avond te midden van ruimdenkende en warme joden. Toch wil ik me heel graag nader verdiepen in het Hebreeuws en in het jodendom. Want die avond smaakte absoluut naar veel meer…

Advertenties

Responses

  1. Wauw, weer zo’n mooie avond! Prachtig! 😀
    Kan me helemaal iets bij voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar het Jodendom. Ik heb er zelf ook altijd al iets mee. Prachtig als je daar temidden van een Joodse familie erachter kunt komen?!

    Groetjes mirt


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: