06. ’s Nachts liften in Bethlehem – over Palestijnse gastvrijheid

Afgelopen zaterdag besloten we dat het de hoogste tijd was om de bloemetjes eens flink buiten te zetten: we wilden dansen! Volgens de Lonely Planet was er een hippe discotheek genaamd ‘Cosmos’ in Bethlehem te vinden. We zouden daar dus gevieren – met Janneke, haar nog steeds in Jeruzalem verkerende vriend Roel en een Noorse YMCA-vrijwilliger naar toe gaan. Tegen twaalven vonden we het een mooie tijd om aanstalten te maken. Maar: toen bleek er geen taxi beschikbaar te zijn. Het zou nog minstens een half uur duren voordat we meegenomen konden worden.

In de hoogste versnelling naar Bethlehem

Tja… dan maar lopen – ware het niet dat we geen idee hadden waar die discotheek nou precies zat. Voor hetzelfde geld was het zeven kilometer lopen (met steile klimmen en afdalingen). Ik besloot dat we dan maar moesten proberen te liften. Nou, binnen één minuut nadat we naar buiten waren gegaan was er een grote, glimmende jeep met vierwielaandrijving die ons wel mee wilde nemen. Weliswaar wist de bestuurder ook niet waar die discotheek zat.  Maar goed, in Bethlehem konden we wel verder zien.

De bestuurder had aardig gas op de plank! We stoven over de weg. Af en toe had ik het idee dat ik in een kermisattractie zat. Al na vijf minuten merkte ik dat ik behoefte kreeg aan een wagenziektepilletje… Edoch: we kwamen binnen de kortste keren in Bethlehem aan. We verwachtten dat we op een gegeven moment gewoon de auto uitgezet zouden worden. Maar nee hoor. Die man moest en zou ons bij de danstent afzetten. En dat op dit onmogelijke tijdstip! Hij moest wel drie keer de weg vragen, omkeren, hobbels en stoepranden trotseren, enzovoorts. Uiteindelijk kon hij achter een andere auto aan, die in de bewuste straat moest zijn. Vol gas scheurde hij die auto achterna. En inderdaad, na een tijdje zagen we de lichtjes van de Cosmos voor onze neus opdoemen.

“Veel plezier!”

Na gezamenlijk overleg besloot ik die man twintig sjekel aan te bieden als dank voor alle moeite. Dat hij immers wel verdiend. Maar wat was zijn antwoord? “Nee jongens, dat hoeft echt niet. Veel plezier!”  En weg was hij.

De Cosmos was bepaald geen succes; alleen maar lokale stelletjes en internationals van begin twintig die op dikwijls oninteressante muziek dansten. We hielden het dus snel voor gezien. Maar over die superaardige Palestijn praatten we nog lang na…

Advertenties

Responses

 1. ha sytske,
  Ik geniet nu al een tijdje van je verhalen (ik had niet anders verwacht dan dat je interessante en leuke blogs zou schrijven!) dus het is niet meer dan eerlijk om een keer wat terug te schrijven. Als ik meer vlieggeluk heb dan jij vertrek ik zondag jouw kant op. De eerste dagen kan ik terecht bij één van mijn nieuwe collega’s van JCJCR, maar ik hoop snel mijn eigen plekje in Jeruzalem te hebben waar ik je kan uitnodigen. Ik denk dat ik volgende week even bij AEI langsga dus wellicht tref ik je daar, het lijkt me in ieder geval leuk om snel wat af te spreken. Tot daar!

 2. Hoi Sytske,

  Ik lees nu achter elkaar dit verhaal en de vorige, en wat een heerlijke gastvrijheid en ondanks de toch moeilijke omgeving ook veel vertrouwen heb je daar!

  Ik merk dat ik ontzettend achterdochtig ben, en heel erg de kat uit de boom kijk voordat ik dingen onderneem. Zou dat aan mij liggen, of aan mijn omgeving, denk ik dan..?

  Ik heb je in mijn favorieten-lijst gezet, hopelijk samen met de andere weblogs straks, zodat ik alles braaf kan blijven volgen! 😉

  Gaaf hoor om alles te lezen, met negatieve verhalen maar gelukkig positieve ervaringen!
  Je zit in zo’n andere wereld dan ik hier.

  Groetjes uit Paraguay!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: